En del av Lucia feiringen er bakverk som heter lussekatter.
Lussekatter er deilig lysegule hveteboller, den gule fargen skyldes safran (verdens dyreste krydder) som jeg forsåvidt tror at veldig få har anledning å skaffe grunnet den høye prisen, den er dyr! derfor bruker man gurkemeie som billigste alternativ istedenfor. Gurkemeie er billig og fåes i alle forretninger sterk gullfaget krydder spesiell lukt og smak. For ca. en måned siden, bestemte min yngste datter for å bake lussekatter hjemme, og den dagen er kommet. Da hun var ferdig på jobb hentet hun kjæresten for han også skal være med å bake, veldig koselig !
Mitt bidrag i bakingen var kun å sette igang en bakemaskin, noe som er å foretrekke enn å lage deigen manuelt. Jeg lot maskinen jobbet i et kvarter og deretter slått av maskinen mens deigen stå inne i maskinen til deigen stå ferdig hevet 15 min. senere.
Da overtok min datter og kjæresten over. Det hadde det kjempegøy de to og brukte litt over en time med å forme deigen til forskjellige fasonger, dekorert helt til slutt med rosiner. Noen boller hadde de også lagt i noen freia sjokolade biter både inne og utenpå, som eksperiment. For noen deilige boller vi endte opp med.
Er stolt over de to. de var utrolig finke med å lage saftige, deilige boller, og har t.o.m. lykkes med den nye varianten, med sjokolade biter i ! Siste men ikke minst, at vi har det utrolig gøy, det var også meningen det !
Oppskriften: Lussekatter
- 150 g smør
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 1⁄4 g safran/gurkemeie
- ca. 1 ts salt
- 2 egg ( kan droppes)
- 1.5 dl sukker
- 13 dl hvetemel
- 1 stk egg til pensling
- 2 ss rosiner til pynt
- Slik gjor du: Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran eller gurkemeie og rør godt. 2. Tilsett salt og sukker. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Vi brukte bakemaskin og kan virkelig anbefales for å spare tid og oppnå best resultat. La maskinen jobber i et kvarter. Slår av maskinen og la deigen hvile og heve seg i ytterligere ett kvarter.3. Forvarm stekeovn til 225 °C. Arbeid med deigen på meldekket bord. Bollene kan formes i flere forskjellige fasonger pyntet med rosiner. Tips: Ha noen freia sjokolade biter med nøtter oppi noen boller. Denne varianten var også en suksess. Det er smak og behag.
- Lykke til med lussekatter ! <3 og ha en fortsatt fin adventstid alle sammen :) <3
No comments:
Post a Comment